Palapelejä 0-6 vuotiaille lapsille: silmän ja käden koordinaatio, hienomotoriset taidot, keskittyminen, kognitio, taide…

Arvaa minkä ikäisenä lapsi voi aloittaa palapeleillä leikkimisen? 6 kuukautisena! Lapsi, joka osaa istua, voi jo aloittaa leikkiä palapeleillä. Ei ole olemassa lasta, joka ei pitäisi palapeleistä!

Oletko ikinä kuullut, että Yhdysvalloissa 29. päivä on kansainvälinen palapeli päivä. Saksassa palapelit ja lautapelit ovat kaikkein suosituimpia, kasvatuksellisia palapelejä. Palapelien tärkeys varhaisessa kehityksessä:

 • Vauvat 0-3 vuotta: Käden ja silmän koordinaation harjoitteleminen, hienomotoriset taidot, värien havaitseminen, muotojen tunnistaminen, keskittymis harjoittelu.
 • Lapset yli 3 vuotta: looginen ajattelu, tarkkailu, keskittyminen, taiteellinen arvostus, muisti, turhautumisen vastainen harjoittelu,, mielikuvitus ja taiteellinen luovuus, jne.

Nämä ovat eniten mainittuja avainsanoja lasten aikaisessa kasvatuksessa. Miten valita “oikea” palapeli lapsellesi, huomioiden hänen ikänsä ja taitonsa? Olemme tiivistäneet viisi ohjenuoraa alle:

 

 1. Materiaali

Materiaali on todella tärkeä!!!  Varsinkin pienille lapsille, koska pienet lapset laittavat kaiken suuhunsa. Yleisesti palapelien materiaali on: puu tai paperi.

Puiset palapelit ovat ensimmäinen valinta pienille lapsille. Ne ovat tarpeeksi kestäviä kestämään pienten lasten lujat otteet. Hyvät, puiset palapelit ovat ympäristöystävällisiä ja luonnonmukaisia.

Yli 2-vuotiaiden lasten kohdalla voi alkaa valitsemaan myös paperisia palapelejä. Vanhemman on hyvä ottaa huomioon pahvin raakamateriaalit ja painomuste. Korkealaatuinen valkoinen pahvi ja elintarvikelaatuinen painomuste (samankaltainen kuin soija muste) ovat ensisijaisia valintoja lapsellesi.

 

 1. Vaikeustasot

 

Valitsenko palapelin pelkästään palojen määrän mukaan? Ei.

Pienten lasten palapelien vaikeustasot riippuvat, värien kontrastista ja sävyistä, kuvion sisällöstä, palojen muodosta ja millä tavalla palat liitetään yhteen. Siitä johtuen lapsi voi koota 100+ palan palapelin mutta ei välttämättä 48 palan palapeliä.

 

Huomioi! Pienten lasten kohdalla turhautumisen tunteet ovat tavallisia. Alle 4 vuotiaiden lasten kohdalla ei ole vielä paras aika turhautumisen vastaiseen harjoitteluun. Periksi antaminen ja ärtyisyyden tunteet ovat normaalia käytöstä lapselle. Siksi on tärkeää valita palapeli oikealta vaikeustasolta. Tämä takaa kiinnostuksen säilymisen ja kannustaa lasta.

 

 1. Taitojen kehitystavoite

 

Eri ikäluokkien lapsilla on vastaavat taitojen kehitystavoitteet. Tarkista seuraava viitteenä toimiva taulukko.

Tämä taulukko on MIDEER:in  R & D (research and development) tulokset, heidän kehittäessään uutta johtavaa tuotetta. Tuotteet ovat voittaneet monia kansainvälisiä kilpailuja ja kyseinen taulukko on yleisesti tunnistettu asiakkaiden käytössä.

 

Katso millä tasolla lapsesi on!

 

 1. Estetiikka (värit, kuvat)

 

Vauvat ovat herkkiä väreille ja kauniille asioille. (Usein sanotaan, että äitien ei pitäisi sivuuttaa omaa pukeutumistaan saadessaan lapsia.Tässä on kyse samankaltaisesta aiheesta.) Valitse taiteellisia pelejä lapsille, jotka tukevat lapsen taiteellista arvostusta ja luovuutta.

 

Palapelit ovat lapsille luova prosessi, jonka aikana he rakentavat kappaleista kuvia. Palapelien värit ja estetiikka vaikuttavat vahvasti lapsiin, jopa todella pieniin lapsiin. Kuvien, jotka valitaan lapsille, pitäisi olla esteettisesti houkuttelevia ja taiteellisia ja välitetyn sisällön pitäisi olla hyväksi lapsen mielenterveydelle.

 

 1. Lasten mielenterveys

 

Mikä kuvan sisällöstä välittyy lapsellesi? Tämä on tärkeämpää, kuin mitä luulit! Koska lapsi jaksaa keskittyä noin 10 minuuttia yhteen kuvaan.

 

Jokainen erikoinen animaatiohahmo tai kiiltävä eläinkuva voi herättää lapsen huomion ja lapsi pyytää vanhempaa hankkimaan tuotteen hänelle.  Mutta lapselle näistä tuotteista välitetyt asiat ovat “halpoja”.

 

Klassiset piirroskuvat ja ammattimaiset lapsille suunnatut taiteelliset työt välittävät positiivista vaikutusta lapsiin. Parhain esimerkki on suomalainen brändi Muumi ja muumi aiheiset tuotteet. Ne ovat ensimmäinen valinta lapsille. Tutut Muumit edustavat turvallisuuden tunnetta, iloa, ystävyyttä ja seikkailua.

Ranskalainen Djeco on toinen hyvä lasten lelujen tuotemerkki. Heidän palapelit ovat todella taiteellisia ja ainutlaatuisia suomalaisilla markkinoilla.

Nuori brändi MIDEER on myös saapunut Suomeen.

Heillä ei pelkästään ole uskomaton taideryhmä, vaan tekevät myös yhteistyötä kansainvälisesti tunnettujen, lasten tuotteisiin suuntautuneiden, taitelijoiden kanssa kuten Alison JAY, Eric CARLE… Lisäksi kansainväliset lasten kasvatukselliset asiantuntijat ovat myös liittyneet mukaan. He suunnittelivat tuotteensa enemmän lasten koulutukselliset tarpeet huomioon ottaen ja tuotteet voittivat monia kansainvälisiä palkintoja.    

 

 1. Kognitio ja looginen harjoittelu

 

Palapelit ovat todella näppäriä kognitiivisten- ja loogisten taitojen kehittymisen kannalta. Itse asiassa, melkein kaikki kasvatukselliset/koulutukselliset tuotemerkit käyttävät palapelejä lapsen opettamiseen, varsinkin pienten lasten. Lapset muistavat tulokset ja kehittävät loogisuutta, liittämällä palaset yhteen.

Tässä muutama tuote:

 

 1. MIDEER palapeli - Aikamatkustus

 

Pyöreä luova kello palapeli, joka opettaa eläinten tunnistamisen, numerot, ajan käsitteen ja kellon lukemisen jne.

 https://nordikidz.fi/collections/homein/products/palapeli-aikamatkani 

 

  

 1. MIDEER 150 palan pyöreä palapeli- Päivä Metsässä

Lapsi pelaa pyöreää palapeliä ja oppii päivän ja yön konseptin.Viimeistellessään kuvan he oppivat päivän ja yön symbolit ja ymmärtävät ihmisten aamu- ja iltarutiinit.

 https://nordikidz.fi/collections/homein/products/150p-palapeli-a-day-in-the-forest

 

 

 

 1. Djeco 2 palan palapeli- Numerot

Kaksiosaisten palojen yhdellä puolella on numero ja toisella puolella eläinaihe. Katso monta eläintä näet palassa ja yhdistä se sitten numeroon. Lapsi oppii hauskalla tavalla laskemaan ja tunnistamaan eläimiä pelaamalla palapeliä.

Djeco 

 

  

 1. 2 palan palapeli- Päivällinen on valmis!

Kaksiosaiset eläinaiheiset palapelit. Katso mikä eläin palassa on ja yhdistä se ruokaan mitä eläin syö. Lapsi oppii eläimet ja jokaisen eläimen lempiherkun.

 

Viimeisenä muistathan, että palapelit eivät ole ainoa peli lapselle. Lapselle löytyy monia muita hyviä pelejä: Origamit, piirtäminen, musiikki ja urheilu ovat kaikki suotuisia lapsen kehityksen kannalta.